Kinderen maken vloer voor duurzaam huisje & testen op creatieve manier verschillende isolatiewaarden
Projectleider Wilfred van Installatiebedrijf Kemkens legt de kinderen uit dat in de vloeren van het nieuwe gemeentehuis betonkernactivering is aangebracht. Kilometers slangen liggen er in het beton, zodat het gemeentehuis in de winter warm is en in de zomer lekker koel. Een van de kinderen steekt direct zijn vinger op tijdens Wilfred zijn uitleg en vraagt: "Heeft dit te maken met kernenergie?" Wilfred kon de kinderen gelukkig geruststellen. Hij vertelde dat betonkernactivering in tegenstelling tot kernenergie juist heel duurzaam is, omdat dit systeem verbonden is aan een aardwamte installatie. Het gemeentehuis maakt straks gebruik van de aardwarmte in de bodem van het gemeeentehuis.
Tijdens deze workshop leerden de kinderen spelenderwijs welk materiaal de warmte van een heet flesje water het langste vast kan houden. De kinderen hebben twaalf hete flesjes water in twaalf verschillende testsituaties gebracht. Een bak met wol, pindakaas, macaroni, mortel, olie, water, lucht, aluminium, etc. Na drie kwartier hebben ze met elkaar gemeten welk flesje nog het warmste was. Tijdens hun onderzoek hebben de kinderen ook gekeken naar welke materiaal het goedkoopste en duurzaamste is.
De kinderen gaan daarna net als de bouwvakkers op de bouwplaats van het gemeentehuis aan de slag met hele lange slangen en brengen die op hun eigen creatieve manier in de vloer van het Kinderknooppunt duurzame huisje.