Dit zijn de vier projecten waar het Kinderknooppunt momenteel mee bezig is. Doe je mee? Geef je dan op als vrijwilliger!

Kinderknooppunt

Nieuwbouw Prins Hendrikschool en Propschool te Lochem
In de komende jaren betrekt het Kinderknooppunt de 450 leerlingen van de Prins Hendrikschool en de Propschool bij de bouw van hun gezamelijke nieuwe school. De kinderen worden in alle fases van het proces door het Kinderknooppunt meegenomen op ontdekkingsreis. Van ontwerp tot opening van de school! Tevens mogen de kinderen samen met de architect de school ontwerpen. Wilt je er meer over lezen, klik dan op bovenstaande tab.

KNAPPE KNOPEN: IK in/en de GROEP
Het Kinderknooppunt heeft het initiatief genomen om een werkgroep te starten rondom het thema groepsvorming, vrienden maken en blijven, plagen en pesten op de basisscholen. De werkgroep bestaat uit Rinko Kuil van de Poolsterscholen, voormalig wethouder Wilma Heesen, Andrea van Schie van Kompassie Lochem en Ingrid Schreuder van het Kinderknooppunt. Met elkaar gaan we inventariseren wat er al is op dit gebied in de gemeente Lochem en waar we een vernieuwende toevoeging kunnen doen aangaande pesten.

Bij het Kinderknooppunt staat zelfsturing van het kind centraal en ook rondom het thema pesten zal dit een belangrijke kernwaarde zijn. Zelfsturing wil zeggen dat het kind regisseur is, leiding geeft, creator is van zijn of haar eigen idee. Het Kinderknooppunt faciliteert het kind vervolgens om het idee wortels te geven, zodat het kind zelf het plan concreet kan uitvoeren. Het is van groot belang dat het kind eigenaar blijft van zijn eigen idee en zo zelfvertrouwen kan krijgen.

Ontwerpen van energieopwekkend speeltoestel met Nijha
Het Kinderknooppunt is verbonden aan Energiekracht Lochem, een platform voor de hele
gemeente Lochem op het gebied van energie en  duurzaamheid. www.energiekrachtlochem.nu 
Het Kinderknooppunt is momenteel met Energiekracht Lochem, speeltoestellen fabrikant Nijha en een aantal lokale partners een project aan het vormgeven waarbij kinderen en ouderen gezamenlijk een energieopwekkend speeltoestel gaan ontwerpen waar zowel kinderen als ouderen plezier aan kunnen beleven. 

Wat is een energieopwekkend speeltoestel?
Het is een speeltoestel dat door beweging elektriciteit zal opwekken. Kinderen en ouderen zitten vol energie en op deze mainer van bewegen zal de energie niet vervliegen, maar worden omgezet in concrete elektriciteit.

KNOOP-INN
Het Kinderknooppunt is een samenwerking aangegaan met Lonely Lochem www.lonelylochem.nl en een aantal andere lokale partners. Op de eerste zondag van de maand, start op 6 juli 2014, zal het Kinderknooppunt (Groene Kruistraatje 4 te Lochem) open gaan van 13.00 uur tot 16. uur. De zondag is voor sommige mensen een dag waarop er te weinig te doen is in de geborgenheid van een fijne warme omgeving. In het Kinderknooppunt zijn er op die middag voor hen gratis activiteiten te doen. Je kan je verhaal kwijt aan de koffietafel, je kan gaan schilderen, met stof werken, hapjes maken met Italiaanse Maria of je kan buiten meedoen met het sporten.  Alle activiteiten zijn op deze middag gratis en ook alle mensen die helpen of cursussen geven doen dit allemaal gratis. Wil je meedoen als vrijwilliger met KNOOP-INN geef je dan op via bovenstaande tap.

Deze middag zijn er speciaal voor hen die gebruik maken van de Voedselbank twee kapsters aanwezig van Knip-inn waar je gratis geknipt kan worden. De Knip-inn werkt met (watermerk) tegoedbonnen die te vinden zijn in het voedselpakket.